Manapság egyre többször veszik igénybe oktokopter vagy drone segítségét a hazai filmgyártó cégek is. Több vállalkozás is foglalkozik légifelvételek készítésével de vajon van -e biztosításuk és egyáltalán kell e hogy legyen ? Ez a bejegyzés a filmbiztosítás kiterjesztési lehetőségeiről szól.

A különböző, engedély nélkül üzemeltethető légifelvételek készítésére alkalmas légijárművek népszerűsége nálunk is nő a filmkészítők körében. Több vállalkozást alapítottak Magyarországon azzal a céllal, hogy ilyen eszköz – drone vagy oktokopter bérbeadásával foglalkozzanak. Szerepük a reklámfilmek és a játékfilmek készítése során is egyre nő. Ezekkel az eszközökkel azonban könnyen milliós károkat is lehet okozni akár a drone-ra felszerelt kamerában akár más, harmadik személyhez tartozó vagyontárgyakban is.

A piacon eddig egyedülálló módon, – közbenjárásunknak is köszönhetően erre a tendenciára reagált a hazai biztosítási piac egyik legnagyobb szereplője amikor úgy döntött speciálisan ilyen légijárművek és üzemeltetőik részére fejleszt biztosítási terméket. A termékről egyelőre minden részletet nem lehet tudni, de annyi már most látszik, hogy a drone-ok üzemeltetéséhez kapcsolódó főbb kockázatokat le lehet majd fedni ezzel a biztosítással.

Milyen kockázatai lehetnek az oktokopterek üzemeltetésének ?

Köszönhetően a filmbiztosítások iránt érzett különös vonzalmunknak gyakran találkozunk a filmgyártó cégeken keresztül olyan igénnyel, hogy az adott filmprodukció elkészítéséhez feltétlenül egy drone-t vagy oktokoptert szeretnének igénybe venni. Ilyenkor az első és leggyakoribb kockázat a drone-ra szerelt kamera és optika károsodása egy esetleges rossz manőver vagy zuhanás esetén. Ha balul sülnek el a dolgok a dronera szerelt eszközök gyorsan komoly sérülést szenvedhetnek a zuhanás vagy akár egy gyorsabb landolás következtében.  A másik gyakori és tegyük hozzá abszolút reális elvárás a másnak, egy harmadik félnek okozott károk fedezete. Például, ha rázuhan az eszköz valamire, vagy rosszabb esetben valakire a forgatás során. Azt tehát rögzíthetjük, hogy mindeképpen fontos a biztosítás, mert a potenciálisan bekövetkező káresemények lehetősége nagy.

Létezik oktokopter biztosítás ?

A régóta tartó kitartó tárgyalások eredményeként örömmel jelentem, hogy hamarosan 2-3 héten belül – köszönhetően partnerünknek, piacra kerül egy olyan biztosítási termék ami pontosan a fentebb említett kockázatokat fedi majd le.

Mi a teendő ha drone biztosítást szeretnék ?

Röviden: Lépjen velünk kapcsolatba. Egyelőre nem ismerünk minden részletet de biztos, hogy amikor 2-3 hét múlva elérhetővé válik a termék, akkor a megfelelő információk birtokában a lehető leggyorsabban fogunk tudni biztosítási ajánlatokat beszerezni.

Legyenek résen, hamarosan jövünk még több infóval. Addig is ha kérdés vagy konkrét igény merül fel, állunk rendelkezésre.