Önrészesedésre a biztosítási díjak csökkentése érdekében van szükség. Önrészesedésnek azt az összeget hívjuk amit egy káresemény bekövetkezésekor a biztosítottnak kell állnia a kárösszegből. Ez látszólag nem túl logikus semmiképpen sem jó, de valójában az ügyfél érdekét szolgálja.

Technikailag az önrészt a biztosító a kártérítési összegből vonja le a kárrendezés lezárásakor. Mértéke változó, attól függ, hogy pontosan milyen biztosítási fedezetről beszélünk a filmbiztosításon belül. Például a forgatási eszközök biztosítása esetén általában 50 – 100ezer forint az örnészesedés káreseményeként. Furcsán hangzik, de az önrész intézménye az ügyfélnek is előnyös. Egyrészt azért mert az önrész miatt lesz olcsóbb a biztosítási díj, másrészt elejét veszi az esetleges visszaéléseknek. Magasabb önrész vállalása esetén csökken a fizetendő biztosítási díjunk és fordítva.

Érdemes odafigyelnünk arra, hogy a biztosító alkalmaz e %-os önrészesedést is vagy csak fix összeget. Ha %-os önrészesedést is alkalmaz akkor az a nagyobb káreseményeknél igen hátrányos lehet mivel ekkor a kártérítésből magasabb összeg kerül levonásra.