A filmbiztosítási díjak csökkentésének témáját korábban már körüljártuk ebben a bejegyzésben.  Mivel a kármentességi kedvezmény egyrészt népszerű másrészt veszélyes is lehet, ezért külön bejegyzésben írok erről.

Egyes filmbiztosításoknál van lehetőség kármentességi kedvezmény igénybevételére ami első látszatra díjcsökkenést eredményez, sajnos azonban számolni kell azzal is: ha mégis káresemény következik be akkor az előre nem tervezetten érintheti akár teljesen felboríthatja a költségvetést. Érdemes tehát a szakértő filmbiztosítási alkusz segítségével felkészülni az ilyen helyzetekre.

Két típus: az előre adott és az utólagosan visszafizetett kármentességi kedvezmény.

Az előre adott esetében a biztosító a szerződés kötésekor csökkenti „előre odaadja„ a kedvezményt feltételezve hogy kármentes lesz a produkció, vagyis a fizetendő biztosítási díjunk ennyivel (a kedvezmény mértékével) csökken. Természetesen, mivel kármentességről van szó, a kármentesség esetén jár ez a kedvezmény, tehát ha mégis lesz káreseményünk a forgatás során, akkor az első kártérítésből (de csak az elsőből) levonásra kerül a korábban adott kedvezmény összege feltételezve, hogy a káresemény összege meghaladja az előzetesen adott kedvezmény mértékét. Tehát ekkor gyakorlatilag vissza kell fizetni a kedvezményt a biztosítónak.

Az utólagosan adott kármentességi kedvezmény esetében a biztosító megállapítja a fizetendő biztosítási díjat amit a szerődéskötés után be kell fizetni. Ha lement a forgatás és nem történt káresemény vagy nem jelentettünk be káreseményt, akkor a biztosító visszafizeti a produkciónak az előzetesen megállapodott kármentességi díjvisszatérítést. Tehát ekkor a produkció utólag visszakap pénzt a biztosítótól.  A kedvezmény mértékét általában a filmbiztosítási díj 10 – 20 % -ban szokták meghatározni.

Filmbiztosításokra specializált biztosítási alkuszként több, kifejezetten filmbiztosításokkal foglalkozó biztosítótársasággal állunk kapcsolatban, nem csak Magyarországon, így mindig a lehető legversenyképesebb biztosítási ajánlatokat szerezzük be az adott produkció igényeinek megfelelően.