A biztosítási kultúra, a biztosítási piac folyamatosan fejlődik Magyarországon is. A biztosításközvetítés egy szakma, a filmbiztosítás pedig egy speciális szaktudást igénylő terület. Magyarországon jelenleg 3 biztosítótársaság kifejezetten filmforgatások kockázatainak lefedésére kifejlesztett filmbiztosítási termékeiből választhatunk. Érdemes ehhez szakértő, ezen a területen mérvadó tapasztalattal rendelkező filmbiztosítási alkusz szolgáltatását igénybe venni. Köszönhetően a magas szakmai színvonalat képviselő filmes szakembergárdának, az elérhető rendkívül jó filmes infrastruktúrának, forgatási helyszíneknek, filmstúdióknak és nem utolsósorban a  Magyarország által nyújtott adótámogatásnak, a nálunk forgatott filmprodukciók száma évek óta folyamatosan növekszik. Egyre nagyobb az igény tehát a filmbiztosításokra is. A szórakoztatóipari kockázatok kezelése kreatív megoldásokat, rugalmas hozzáállást, gyorsaságot, éjjel-nappali elérhetőséget és természetesen megbízhatóságot igényel. Mi a Showrisknél ezt tökéletesen értjük. A Showrisk kifejezetten filmprodukciók kockázatainak kezelésére szakosodott biztosítási alkusz cég. Évtizedes tapasztalatunk van a filmbiztosítások területén, a reklámfilmektől a nagyjátékfilmekig széles referenciával rendelkezünk. Különböző filmbiztosítási fedezetekből állítható össze az adott produkciónak leginkább megfelelő biztosítási csomag. A filmbiztosítási csomagok biztosítóktól függetlenül általában paneles szerkezetűek vagyis a teljes csomag az egyes biztosítási elemekből állítható össze. Ezért is célszerű olyan speciális szakértő biztosítási alkusz szolgáltatásait igénybe venni aki fel tudja mérni az adott forgatás egyedi kockázatait, különleges igényeit, és ennek megfelelően tud testreszabott filmbiztosítási ajánlatot összeállítani. A teljes filmbiztosítási csomag az alábbi biztosítási fedezetekből áll össze:

  • filmforgatáshoz szükséges eszközök biztosítása
  • filmforgatáshoz szükséges kellékek és felszerelések, díszlet, ruhatár biztosítása
  • filmnegatív / digitálisan rögzített forgatott anyag biztosítása
  • filmforgatás kiesés biztosítás forgatási eszközt vagy kelléket ért káresemény miatt
  • filmforgatás kiesés biztosítás a produkcióban résztvevő személyek balesetet, betegsége, elhalálozása miatt
  • többletköltség biztosítása
  • filmforgatás felelősségbiztosítás
  • balesetbiztosítás a teljes stábra, színészekre

Mitől függ a biztosítás díja ? A filmbiztosítások díjának meghatározásánál, a kockázat mérlegelésénél a biztosító kockázatvállalói többek között figyelembe veszik a story-t, a veszélyes vagy kaszkadőr jelenetek jellegét és számát, hogy használnak e majd pirotechnikát a produkció tervezett gyártási költségét, hogy lesz a speciális forgatási körülmény, légi vagy vizi jelenet. Szintén lényeges szempont a forgatási napok száma mivel a biztosító számára a legkockázatosabb természetesen a forgatás időtartama mivel a legtöbb káresemény ekkor következhet be, bár ha a kiemelt személyekre, kulcsfigurákra vonatkozóan kötöttünk  forgatáskiesés biztosítást is baleset vagy betegség esetére, akkor az előkészítés tartama is nagy kockázatot hordoz.

Kihez fordulhatunk ha káresemény történik a filmforgatáson ?

A biztosítási alkusz szerepe nem ér véget a biztosítás megkötésével. Az egyik legfontosabb szolgáltatásunk a kárrendezési folyamat menedzselése, vagyis ha bekövetkezik a baj, akkor a produkció helyett mi intézzük a teljes kárrendezést: bejelentjük a káreseményt, tárgyalunk a biztosítóval, végigkísérjük a folyamatot a kárösszeg kifizetéséig. Egy tipikus filmes káreseménnyel kapcsolatos hasznos tanácsainkról részletesen itt olvashat.

Miért kössön filmbiztosítást ?

Először is alapvetően több olyan külső “kényszerítő” erő is van ami miatt kénytelen a produkciós cég filmbiztosítást kötni. Ilyen péládul, hogy az eszköz bérbeadó cégek előírják a biztosítást a technikára. Vannak olyan forgatási helyszínek is ahova nem engedik be forgatni a stábot a filmforgatási felelősségbiztosítás igazolása nélkül. Ezen kívül azért is érdemes biztosítást kötni, hogy nyugodtak legyünk. Persze, ha már eldöntöttük, hogy kötünk, akkor érdemes megfelelően összeállított filmbiztosítási terméket választani. A biztosítási díj szempontjából például nem mindegy, hogy a teljes eszközállomány értékére vagy annak csak egy bizonyos százalékára kell megkötni a biztosítást. Minden biztosítási szerződéshez tartozik egy biztosítási feltételrendszer ami egyértelműen szabályozza azt. A feltételrendszereket persze nagyon ritkán van ideje és türelme az ügyfélnek tanulmányozni. Ezért fontos, hogy jó biztosítást és jó biztosítási alkuszt válasszunk, olyat, aki kifejezetten az adott szakterülettel foglalkozik, így elkerülhetők a kellemetlen meglepetések.