Most az egyik kedvencünkről, a filmforgatási felelősségbiztosítás fontosságáról szeretnék szólni pár szót. Egy film forgatása, vagy akár az előkészítés, bontás alatt, a bérelt forgatási helyszínben különböző kisebb – nagyobb károkokat okozhatunk. Biztosan mindenki látott már a sürgető idő miatt kapkodó, sietősen dolgozó berendezőt. Ilyen esetben legjobb barátunk a filmforgatási felelősségbiztosítás.

A filmforgatási felelősségbiztosítás a filmbiztosítás legfontosabb része.

Amikor a produkciós cég, vagy annak alkalmazottja, alvállalkozója, megbízottja kárt okoz a forgatási helyszínben a filmprodukció előállításával kapcsolatban, akkor a filmforgatási felelősségbiztosítás fog helyt állni a gyártó cég helyett. Karcolódnak a bútorok, a parketta, lepattog a festék, megreped a díszburkolat, leverjük a falat, törnek a tükrök, ablakok, vagy rosszabb esetben akár tűz üt ki. Ugyanez a helyzet akkor is ha például egy parkoló autóban okoz kárt egy éppen rossz helyre dőló lámpa vagy statív.

A produkciós cég a felelős

Ha a bekövetkező káreseményért a produkciós cég felelőssége megállapítható a vonatkozó jogszabályok alapján, akkor a biztosító kártérítést nyújt a produkciós cég helyett a károsult részére.

Bár ritkán fordul elő, hogy a forgatás során olyan személy sérül meg akinek egyébként nincs semmi köze a forgatáshoz, de ilyen esetben is a filmbiztosítási csomagon belüli filmforgatási felelősségbiztosítás ment majd meg minket és nyújt kártérítést a gyártó cég helyett. Például egy arra járó néni megbotlik egy kábelban, elesik, megsérül, vagy valakinek a fejére esik valami.

Mint minden biztosításnál, így itt is van önrészesedés, ennek mértéke reklámfilmek esetében általában 50 – 100 ezer forint káreseményenként. A nagyjátékfilmeknél ez az összeg akár több milliós is lehet, de az átlag 100 – 500 ezer forint között van káreseményenként. A kártérítési összeget az önrészesedésnek megfelelő összeggel csökkenti a biztosító, így tehát ezt a részt minden cégnek magának kell állnia a káreseményből.

A szakértő filmbiztosítási alkusz segít a kárrendezésben is.

Az egyik legfontosabb feladata a biztosítási alkusznak a kárrendezés során segítséget nyújtani, képviselni a gyártó céget a biztosítók és sok esetben a károsult felé is. A kárrendezési eljárás lezárása után a kártérítés utalása történhet közvetlenül a károsult felé, vagy ha időközben a produkciós cég már rendezte a számlát akkor a megfelelő bizonylatok bemutatása után a produkciós cég részére teljesíti a biztosító az utalást.

A kártérítés limit: elégnek kell lennie

A másik fontos szám a kártérítési limit. A forgatási felelősségbiztosítás kártérítési limite reklámfilmek esetében általában 5 és 20 millió forint között van, míg a nagyjátékfilmeknél 50 millió forint és 3 millió dollár között elég nagy a szórás. A kártérítési limit megállapításánál fontos tudni, hogy van e olyan forgatási helyszínünk amelyik előírja a bérleti szerződésben hogy milyen limitet kér, vagy van e olyan egyéb külső tényező ami miatt adott a limit igény. Ezen kívül mindig az adott forgatás jellege és a forgatási helyszínek alapján kell meghatározni a felelősségbiztosítási limitet. Nem mindegy például, hogy a Várban vagy egy  mező közepén forgatunk.

Fontos tehát a kockázatok megfelelő felmérése és az arra adott optimális filmbiztosítási fedezet kialakítása.