A rendezvényszervezői felelősségbiztosítás nem kerül sokba de sok múlhat rajta.  Ebben a bejegyzésben a rendezvényszervezői felelősségbiztosítás fontosságáról írunk. Arról, hogy milyen kockázatokat fed le ez a biztosítási termék és miért kellene minden rendezvényszervezőnek kötnie ilyen biztosítást.

Rendezvényszervezői biztosításról egyszerűen

A rendezvényszervezői felelősségbiztosítás a rendezvényszervezőket védi a rendezvény során, szerencsétlen esetben bekövetkező felelősségi káresemények nem várt következményeitől. A rendezvényszervezői felelősségbiztosítás azokat a személyi sérüléses és dologi károkat téríti meg amelyek bekövetkezéséért a rendezvényszervező felelőssége a hatályos jogszabályok alapján megállapítható. Tehát ha valaki megsérül a rendezvényen, vagy a rendezvényhelyszínben keletkezik kár és ezért a rendezvényszervező felelőssége megállapítható, akkor jobb ha kötöttünk rendezvényszervezői biztosítást.

Ki kössön rendezvényszervezői felelősségbiztosítást ?

A rendezvénybiztosítást általában a rendezvényszervező cég köti meg, ritkább esetben a rendezvényhelyszín. Néhány rendezvényhelyszín viszont kifejezetten előírja a bérbeadói szerződésében a rendezvényszervezői felelősségbiztosítás megkötését.

Egyes helyszínek nem csak a rendezvényszervezői felelősségbiztosítást írják elő a bérbeadói szerződésben, hanem akár annak kártérítési limitét is. Tudunk olyan rendezvények részére is kiadó helységről ahol az így előírt kártérítési limit 3,000,000 USD is lehet akár. Ennek több oka is van, nagy valószínűséggel a helyszín és a helyszínen már ott levő berendezési, műszaki és egyéb tárgyak indokolják ezt az igen magas előírást.

A rendezvénybiztosítási csomag különböző elmekből épül fel, az egyik legfontosabb eleme a rendezvényszervezői felelősségbiztosítás. Azért a felelősségbiztosítás a legfontosabb mert ez fedezi a leggyakrabban előforduló káreseményeket. Azokat a személyi sérüléses vagy dologi károkat amelyek bekövetkezéséért a rendezvényszervező felelőssége a hatályos jogszabályok alapján megállapítható. Tipikus példa erre ha valakit baleset ér a rendezvényhelyszínen, megsérül, és az esemény bekövetkezéséért a rendezvényszervező felelőssége megállapítható a jogszabályok alapján.  Ha egy szabadtéri rendezvény során például vihar tör ki vagy a látogatók egy csoportja összeverekszik és emiatt a nézők megsérülnek, akkor biztosan felmerül a kérdés, hogy a rendezvényszervező mindent megtett e az ilyen események elkerülése érdekében.

Másik tipikus példa ha a rendezvényhelyszínben keletkezik káresemény. Tehát Ön, mint a rendezvény szervezője, szerződésszerűen bérbevesz egy ingatlant a rendezvény céljából és az esemény közben Önnek felróható okból keletkezik káresemény a helyszínben. (valami kigyullad, eltörik, letörik…stb)  Egy zárt térben zajló rendezvény során is adódhat számos olyan nem várt esemény ami kárt okozhat a rendezvény helyszínéül szolgáló épületben vagy a helyszínen levő berendezési tárgyakban. A nagyszabású szabadtéri koncertek, fesztiválok során szintén jelentős kockázat a környező épületekben, terekben, díszburkolatban, a környezetben okozott kár.

A nyugalom érdekében mindig érdemes szakértő rendezvénybiztosítási alkusz segítségét igénybe venni a biztosítási ajánlatok beszerzéséhez.