Nem kellett sokat várni, a Szerdai gyerek Karlovy Vary-ban elért sikerei után ismét nagyon büszkék lehetünk, mert két dokumentumfilmünket beválogatták az egyik legnagyobb európai filmfesztiválja, a 21. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjába!

Augusztus 14-22. között rendezik meg a 21. Szarajevói Filmfesztivált, amely a balkáni térség legfontosabb nemzetközi filmes eseménye. A szervezők nyilvánosságra hozták a dokumentumfilm válogatást, a Seb és Káin gyermekei is megmérettetik a rangos versenyben, melynek fődíja a Szarajevó Szíve.

Az HBO legújabb saját gyártású dokumentumfilmje, a Nagy Dénes (Lágy eső, Együtt) rendezésében készült Seb is Szarajevóban lesz először látható. A film három középkorú nő életébe és gondolataiba vezet be. Mindhármukban közös, hogy sebeket hordoznak: vágták vagy vágják magukat, pengével, késsel vagy üvegszilánkkal. Sebeiket nem mutatják a külvilágnak, de legtöbbször még közeli hozzátartozóik sem tudnak róla. Nagy Dénes filmje ezeknek a sebeknek az eredetét kutatja, és ennek révén arra próbál választ találni, hogy mi lehet az az eredő seb, ami mindannyiunkban ott van, ami mindannyiunk életében elnyomva bár, de fájdalmasan sajog. A filmen az HBO a Campfilm csapatával dolgozott együtt, producerei Gerő Marcell és László Sára voltak.

 A Káin gyermekei című alkotás Monory Mész András 1985-ben készült Bebukottak című dokumentumfilmjének gyilkosságért elítélt fiatalkorú szereplőinek felkutatására és megszólaltatására vállalkozik. Gerő Marcell rendező és László Sára társszerző-producer 2010-ben látta először a 80-as évek betiltott alkotását, amelyben büntetésüket töltő fiatalok nyíltan mesélnek a börtönélet kegyetlen hétköznapjairól, elkövetett bűneikről és a szabadulás utáni tervekről.„Döbbenetes hatással volt ránk az az ellentét, ami a megszólaló kamaszok nyílt arca, tiszta tekintete, higgadt és összeszedett beszéde illetve az előadott kegyetlen tartalom között feszül. Beszélgetéseink újra és újra annak találgatása felé kanyarodtak vissza, hogy vajon mi lehet ezekkel a srácokkal ma. Az első pillanattól kezdve világos volt, hogy ha sikerül felkutatnunk a szereplőket, akkor az ő harminc éven átívelő történetük révén az emberi létet alapjaiban érintő kérdésekhez jutunk.” – nyilatkozta Gerő Marcell. A filmötlet megfogalmazása után közel két éves kutatómunka következett, melynek eredményeképp az alkotók sikerrel jutottak a Bebukottak szereplőinek nyomára.

A magyar–francia koprodukcióban készült film producere László Sára, Jacques  Bidou és Marianne Dumoulin. Az alkotás a Campfilm, a JBA Production és az Arte France gyártásában, az HBO Europe koprodukciójában jött létre, világpremierjére a 62. San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyében került sor szeptemberben.

(forrás: Magyar Filmunió)