Horváth Lili első játékfilmje, a Szerdai gyerek lett az 50. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West versenyprogramjának legjobb filmje, továbbá a filmkritikusokból álló FEDEORA zsűri is díjazta a térség legnépszerűbb filmünnepén szombat este. Büszkék vagyunk a Showrisk által biztosított produkciója, gratulálunk az egész stábnak!

Szombat este ért véget Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiválja Karlovy Vary-ban. A régió legnépszerűbb filmes seregszemléje többek között Richard Gere, Harvey Keitel George A. Romereo, Udo Kier és Jamei Dornan részvételével ünnepelte 50. születésnapját az elmúlt héten a patinás cseh fürdővárosban.

szerdai gyerek díj_650
A stáb egy része a díjjal

Horváth Lili Szerdai gyerek című első mozifilmjét két zsűri is díjazta. A Szerdai gyerek nyerte a régió pályakezdőinek rendezéseit felvonultató „East of the West” elnevezésű versenyprogram egyetlen díját. A rangos elismerésről nemzetközi zsűri döntött, amelynek tagja volt Gaby Babic a wiesbadeni filmfesztivál igazgatója, Alexis Grivas görög újságíró, fesztiválszervező, Tomas Lunak Európai Filmakadémia díjas cseh filmrendező, Ivan I. Tverdovsky orosz filmrendező és Olena Yershova ukrán filmproducer.

A fesztivál hivatalos díjainak átadását megelőzően, szombat délután az ún. független zsűrik is kiosztották az elismeréseiket. A FEDEORA zsűri díját Horváth Lili filmje nyerte megosztva, a szervezet az európai és földközi-tengeri országok filmkritikusait tömöríti és számos filmfesztiválon ad ki díjakat.

Horváth Lili filmrendező mindkét díjat személyesen vette át Karlovy Vary-ban. Az elsőfilmes rendező a helyszínen nyilatkozta: „A közönség szeretetét a bemutató óta folyamatosan lehetett érezni. Nagyon sokan gratuláltak ismeretlenül nekünk, megállították az utcán a főszereplő Vecsei Kingát, Fehér Károly producert, vagy engem, hogy elmondják, mennyire megérintette őket a filmünk. Az, hogy mi kaptuk ezt a nagyon komoly díjat, mégis teljesen váratlanul ért, minden várakozásunkat felülmúlja. És emellett még a külföldi kritikusok elismerését is megkaptuk – ez több, mint megtisztelő. Nagyon fontos visszajelzés, különösen azért, mert a stábból sokunknak a Szerdai gyerek volt az első nagyjátékfilmje.”

Horváth Lili a Szerdai gyerek-ben, akárcsak korábbi díjnyertes rövidfilmjeiben (Napszúrás, Uszodai tolvaj), ezúttal is a felnőtté válás témájával foglalkozik. Filmjének hőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja: felelőtlen kamaszlány, ugyanakkor egy négyéves kisfiú anyja. Maja önsorsrontásra való hajlama ellenére azért harcol, hogy fia felügyeleti jogát megszerezze – nem akarja, hogy a gyerek sorsában a sajátja ismétlődjön meg. Önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan új szerelemhez vezetik.

szerdai gyerek stáb_650

A stáb a vetítés után

A Szerdai gyerek főszereplője a MOME hallgatója, Vecsei Kinga és számos további amatőrszínész kapott jelentős szerepet a filmben. Az amatőrök mellett ugyanakkor olyan ismert színészek is feltűnnek, mint Thuróczy Szabolcs, Börcsök Enikő, Lukáts Andor, Nagy Ervin és Dér Denisa. A Filmalap 205 millió forintos gyártási támogatásával magyar-német koprodukcióban készült film operatőre Maly Róbert, zeneszerzője Presser Gábor, producere Fehér Károly, koproducerei Henning Kamm és Pataki Ági.

A magyar közönség idén ősszel nézheti meg a filmet a mozikban.

(forrás: Magyar Filmunió)